29-й відкритий Кубок Києва - Кубок Незалежності

Дата : 17-23 cthgyz 2020 року · Місце: м.Київ


Збереження традиції
Традиційно, 23 серпня завершилася трьохактна турнірна вистава під назвою «29-й відкритий Кубок Києва - Кубок Незалежності», до програми якої увійшли, як і в усі останні роки, три опен-турніри - головний, з класичним контролем, рапід і бліц.

Головний турнір, одноліток Незалежної України, що був заснований Федерацією шахів Києва, першою з спортивних федерацій України, взимку 1991-92 рр., та за короткий час став одним з найпопулярніших шахових змагань у нашій країні, придбавши при цьому міжнародний статус.

У турнірах «А» та «В» брало участь до 250 чоловік, а на церемоніях відкриття і закриття виступали депутати, політики, журналісти. На жаль, на початку нинішнього сторіччя керівництво УР ДСТ «Авангард» позбавило київських шахістів абсолютно некоректними методами головної турнірній бази - однойменного клубу. Подальша історія Кубка - пошук турнірного приміщення, яке б краще або гірше, але дозволяло щорічно більш-менш успішно проводити цей турнір. Але в цьому році до згаданої проблеми додався ще й короновірусний карантин. Проте, не дивлячись на офіційне обмеження кількості учасників в м.Києві (до 50 осіб), масочний та дистанційний режими, завдяки наданому (як і всі останні роки) приміщенню «Шахової школи» (директор Д.Семенов), забезпеченню призовим фондом (президент ФШК П.Куфтирєв), організаційному і суддівському професіоналізму та досвіду головного судді майже всіх попередніх «Кубків Незалежності» міжнародного арбітра О.Товчіги, вдалося успішно провести головну частину цьогорічного змагання. Попереду традиційні дитячі турніри, що входять до програми «Кубка Незалежності».

Повертаючись до течії спортивної боротьби в головному турнірі, слід зазначити, що в результаті запеклої боротьби за три тури до фінішу 9 учасників з 4,5 очками поділяли перше місце. Перед останнім туром коло претендентів, які набрали 6 очок, скоротилося до 4-х чоловік. З цієї четвірки жереб звів в останньому турі двох учасників - О.Буднікова і В.Склярова, які зіграли між собою внічию, третій претендент А.Фролов програв П.Гальперіну. А ось четвертий - міжнародний майстер з Миколаєва Пен Лі Мін, вигравши у О.Буковського, з 7 очками став володарем «Кубка Незалежності-2020». Чотирьох учасників, які набрали по 6,5 очок, коефіцієнт Бухгольца розставив в наступному порядку: 2-е місце - міжнародний майстер П.Гальперін (Чернігів), 3-е місце - міжнародний гросмейстер Е.Мірзоєв (Миколаїв), 4-е місце - О.Будніков (Київ) і 5-е місце - міжнародний майстер В.Скляров (Київ). 6-е останнє призове місце зайняв міжнародний майстер А.Фролов (Київ). Кращою в жіночій номінації з 5,5 очками виявилася міжнародний майстер К.Должикова (Київ).

Усього 15 учасників (майже третина від загального числа) в різних номінаціях отримали спеціальні грошові призи. Крім того, щойно започаткований засновниками турніру грошовий приз «За відданість «Кубку Незалежності» (найбільша кількість виступів за всі роки) був вручений ветерану турніру міжнародному майстру В.Чубарю, а головному судді О.Товчизі - пам'ятний приз «За багаторічну суддівську відданість «Кубку Незалежності».

Переможцем бліц-турніру став міжнародний гросмейстер Е.Мірзоєв, а рапіду - міжнародний гросмейстер С.Височін.
Результати
Турнір "А" (Опен) | Турнір "В" (Бліц) | Турнір "С" (Рапід)
 
...
...
...
...