Пам’яті великого шахового майстра.

Змагання пам’яті Л.Капусти для шахістів-практиків і розв’язувачів

Дата : 9-10 лютого 2019 року.
Місце: м.Суми


Капуста Л. 9 лютого 2019 року за ініціативою Федерації шахів Сумської області та її президента Тимошенко М.Є.при підтримці управління молоді та спорту ОДА в приміщенні Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки відбувся опен-турнір розв’язувачів шахових композицій до 100-річчя від дня народження першого майстра області Капусти Льва Моїсеєвича, який родився 19 жовтня 1919 року в с.Чупахівка,Охтирського р-ну на Сумщині.

З 1963-1969 рік працював у Сумах в редакції газети “Ленінська правда” (теперішня назва “Сумщина”). Журналістику поєднував із захоплення шахами, будучи чемпіоном Сумщини з практичної гри. Леву Моїсеевичу судилося найбільш розкритися в шаховій композиції. Під його орудою команда сумських композиторів здобула двічі “золото” і “бронзу” в чемпіонатах України. Його твори включені до альбому “FIDE ALBUM”. 6 грудня 1990 року серце майстра зупинилося.

З 1991 року Федерацією постійно проводяться змагання пам’яті Л.Капусти для шахістів-практиків і розв’язувачів. Цього року шахова громадськість відмічає віковий ювілей проблеміста. Продовжуючи творчість батька його син Капуста Віктор Львович, 03.09.1948 року традиційно поєднав журналістику та любов до шахів, яку вніс в особисту практику. В подальшому шаховий композитор, гросмейстер, журналіст, письменник, срібний призер чемпіонату світу (2004). Чемпіон України. Автор низки історико-документальних повістей і спогадів про майстра.

В перший день змагань 15 учасникам, з яких 3 школяра, були запропоновані 8 завдань композицій різного змісту і складності. Перше місце і приз - кружка з написом “Меморіал пам’яті Л.М.Капусти”- виборов неодноразовий чемпіон цього виду творчості Федченко Володимир. Другий та третій рядок посіли досвідчені майстри Харищук Артем та Рогоз Владіслав. Серед ветеранів згідно вікового цензу кращі показники у Пономаренко Василя, Онянова Івана, Козлова Олексія. Серед школярів перші рядки у Ольштинського Олексія, Лемешенко Михайла і Гай Владіслава.

Почесний гість Капуста В.Л. та суддя Тимошенко М.Є. вручили нагороди грамоти та медалі.

10 лютого в продовження цієї теми відбувся чемпіонат області серед роз’язувачів, яким були запропоновані 12 завдань різного змісту та складності. Знову першу сходинку отримав Федченко В., другий та третій рядок за досвідченими Рогоз В.та Рафіковим Олексієм, які отримали від Федерації нагороди. Гості та учасники висловили задоволення за змістовний характер проведеного заходу.
В.А.Савченко
...
Нотатки біографії Л.Капусти
...
Вступне слово Віктора Капусти
...
Зала змагань
...
Таблиця
...
Відповіді на завдання
...
1-ше місце серед роз'вязучів пам'яті творчості Капусти Л.М.
...
Підсумкове фото.
...
Капуста Віктор та Тимошенко Микола
...
Приз за перше місце